Либия временно затваря границите си

Заради годишнина от свалянето на Кадафи за 5 дни ще бъде спрян въздушния трафик.

12.02.2013 | 10:25
Либия временно затваря границите си

Засилени мерки за сигурност има в Либия по повод годишнината от свалянето на Муамар Кадафи от власт. Страната ще затвори границите си и ще наложи ограничения във въздушния трафик за пет дни от 14 февруари, предаде Reuters.

На 17 февруари либийците ще отбележат втората годишнина от свалянето на Кадафи с въоръжен бунт, като тържествата ще започнат още на 15-и. Премиерът Али Зейдан обяви по този повод специални мерки за сигурност, за да не се допуснат прояви на насилие в дните на честванията.

"От полунощ на 14 до 18 февруари цялото движение през границите със съседен Тунис ще бъде спряно. Границите с Египет също ще бъдат затворени. Това е временна предпазна мярка срещу евентуални опити да се провалят нашите празненства", заяви Зейдан.

Мерките за сигурност бяха обявени, след като опозиционни групи приканиха към мирни протести срещу неспособността на властите да осигурят стабилност в Либия. Тези призиви накараха редица чуждестранни посолства и компании да засилят охраната си.

Най-сериозни проблеми със сигурността има в Източна Либия, където насилието към чужденци и убийствата на полицаи, извършвани от екстремистки въоръжени групи, са нещо обичайно. Reuters припомня, че в края на януари Великобритания прикани гражданите си да напуснат Бенгази.