Северна Корея извърши трети успешен ядрен тест

Съседните страни съобщиха за необичайна сеизмична активност.

12.02.2013 | 08:30
Северна Корея извърши трети успешен ядрен тест

Северна Корея потвърди, че е извършила трети успешен ядрен тест, след като рано тази сутрин съседните й страни съобщиха за „необичайна сеизмична активност”, предадоха световните агенции.

Ядреният тест бе извършен като част от мерките да опазим националната сигурност и суверенитет срещу безразсъдната враждебност на САЩ, които нарушават правата на нашата република за мирно изстрелване на сателити”, гласи официалното съобщение на Пхенян.

Рано тази сутрин бе регистрирана сеизмична активност в Северна Корея, която бе директно посочена от няколко държави като свидетелство за очакван ядрен тест.

Според Геологичния топографски институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на един километър дълбочина и в близост до североизточната част на страната, в която се очакваше да се проведе опитът.

От миналия месец Северна Корея предупреждава, че планира да изпълни своя трети ядрен тест въпреки заплахите за „последствия” от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Южнокорейска медия съобщи, че става въпрос за „предизвикано от човека земетресение” в северната й съседка. Китайската сеизмологична администрация описа „явлението” като „предполагаема експлозия”. Японската метеорологична агенция обяви, че трусът е „различен от нормално земетресение”.

Северна Корея не е географски район със силна сеизмична активност, припомня Reuters. До момента страната е извършила два ядрени теста, за които е известно – през 2006 и 2009 година. Изстрелването на ракети и двата пъти бе определено от ООН като замаскирано изпитание на ракети с далечен обсег.

През януари страната обяви, че планира ядрен тест от „високо ниво” в отговор на увеличените санкции от страна на ООН след изстрелването на ракети през декември 2012.