Африканец е фаворит за следващ папа

Ганаецът Питър Търксън с най-сериозни шансове за Светия престол според букмейкърите.

11.02.2013 | 14:07
Африканец е фаворит за следващ папа

Ганаецът Питър Търксън е най-сериозният кандидат за Светия престол в Рим, пресметнаха водещите букмейкърски компании след съобщението за предстоящото оттегляне на папа Бенедикт ХVІ. 64-годишният кардинал Търксън, който понастоящем оглавява много влиятелния Съвет за справедливост и мир към курията, се очертава като фаворит за поста (къщата Ladbrokes вече приема залози за избирането му при коефициент 5-2).

Още трима кардинали имат сравнително реални шансове според източници от Ватикана: канадецът Марк Уеле, на 68 години, минаващ за един от любимците на Бенедикт ХVІ; 80-годишният нигериец Франсис Аринзе, приближен съветник на досегашния папа и сам спряган за сериозен кандидат през 2005; и италианският кардинал Анджело Скола, на 72 години, когото Бенедикт лично назначи за милански архиепископ.

Бенедикт ХVІ, който е 265-ият римски папа в историята, далеч не е първият, оттеглил се от престола. Най-прочутият случай е с папа Селестин V, който през 1294 след едва пет месеца като първосвещеник издал декрет, че папата има право да се оттегли, и веднага се възползвал от него. Селестин доживял дните си като отшелник и после бил канонизиран като светец.

Последният до момента случай на оттеглил се папа е с Григорий ХІІ, който склонил да го стори, за да сложи край на т.нар. "малка схизма", по време на която имало алтернативни папи в Рим и Авиньон.