Пътникопотокът в авиосектора се е сринал, възстановяване - след около 3 г.

Ситуацията не трябва да се гледа изолирано, а комплексно, обясни пилотът Янко Стоименов

10.04.2020 | 22:03 Редактор: Юлия Христова

Пандемията от коронавирус блокира почти изцяло въздушния транспорт. Трафикът е намалял драстично, а авиокомпаниите търпят загуби за милиарди евро. 

Ако говорим от гледна точка на пътникопотока - сега той се е сринал с 85%, възстановяването му ще е след около 3 г. В сектора на каргоавиацията няма никаква разлика, дори там има повишение. Това каза за "Денят ON AIR" пилотът Янко Стоименов. 

"Зависи от кешовия резерв на отделните компании и доколко финансовите институции и държавите се намесват. Държавната помощ е нужна в няколко аспекта - тя може да има стратегия, която да подпомага пропорционално секторите в авиацията", подчерта той. 

По думите му не трябва да се гледа изолирано, а комплексно. Държавата има своите финансови лостове, за да се преживее кризата, смята пилотът. 

"За съжаление, у нас от синдикална гледна точка авиосекторът не е представен. Проблемът с кадрите е важен и трябва да се мисли как да се запазят. Трябва да се преразгледат дори ограниченията. Забраната за учебната дейност рефлектира върху учебните школи, авиационните училища не могат да вършат дейността си", допълни още Стоименов за Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК