Над 1,5 млн. са заразените с коронавирус в световен мащаб

САЩ продължават да държат печалния рекорд по най-много заболели

10.04.2020 | 12:48 Редактор: Ралица Братанова

В световен мащаб над милион и половина са вече заразените с коронавирус, броят на смъртните случая наближава психологическата граница от 100 хиляди. 

САЩ продължават да държат печалния рекорд по най-много заразени от Ковид-19. И докато много прогнози посочват, че пикът на болестта в страната се очаква в края на тази седмица, новите данни показват малко по-малко загинали в сравнение с предходните два дни. 

Най-сериозно е положението в щата Ню Йорк. Там смъртните случаи представляват близо половината от общия брой на случаите в САЩ. В знак на почит към паметта на всички загубили битката с Ковид-19, флаговете бяха спуснати наполовина. А първата дама Мелания Тръмп призова всички да носят маски. 

Франция регистрира 12 000 смъртни случаи от началото на заразата. Над 400 са жертвите за 24 часа, а повече от 7000 пациенти са в реанимация. 

В Испания и Италия се наблюдава лек спад на жертвите на вируса, което дава макари слаба надежда, че силата на пандемията намалява. И докато голяма част от Европа е наложила строги мерки за ограничаване на движението и спиране на разпространението на заразата, то в Швеция продължава да се наблюдава друга тенденция.

Ресторантите и баровете в скандинавската страна остават отворени, детски площадки и училища също, а правителството разчита на доброволни действия, за да спре разпространението на Ковид-19. 

Шведското правителство заложи на стратегията – без блокиране и разчитане хората сами да поемат отговорност. До момента Швеция има над 9 000 заразени от Ковид-19 и близо 800 смъртни случая.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Фани
преди 3 години
За целият свят е ужасно... Сигнализирай за неуместен коментар