В Индия обесиха терорист за нападението на парламента през 2001

Преди дни индийският президент отхвърли молбата на Афзал Гуру за помилване.

09.02.2013 | 11:55
В Индия обесиха терорист за нападението на парламента през 2001

Един от организаторите на нападението срещу индийския парламент през 2001- Афзал Гуру, бе обесен в събота сутрин в затвор в Делхи, съобщиха световните агенции. Дни преди това президентът на Индия Пранаб Мукерджи отхвърли молбата на осъдения за помилване. Бившият член на терористичната ислямистка групировка „Джайш е Мохамад” ще бъде погребан в затвора, където са въведени повишени мерки за сигурност. В повишена бойна готовност е и полицията в редица райони на страната, среди които в най-северния щат Джаму и Кашмир и столицата Ню Делхи.

Върховният съд на Индия още през 2004 осъди на смърт Афзал Гуру по обвинение в участие в терористичен заговор срещу парламента. Изпълнението на присъдата бе планирано за 2006 и по-късно отложено заради подадена от обвиняемия молба за помилване.

На 13 декември 2001 петима въоръжени терористи атакуват сградата на индийския парламент като стрелят по всеки, изпречил се на пътя им. Екстремистите успяват да убият шестима полицаи, двама охранители и един градинар. По-късно от раните си умира и един журналист. И петимата терористи са убити от полицията. На 15 декември е арестуван и Афзал Гуру по подозрение за участие в нападението.