Държавният секретар на САЩ отказа да говори френски

Познанията на Джон Кери по френски са добре известни, но той заяви, че има нужда от усъвършенстване на езика.

09.02.2013 | 09:45
Държавният секретар на САЩ отказа да говори френски

Джон Кери отклони поканата да говори на френски на първата си пресконференция като държавен секретар на САЩ. „Не и днес,” отговори той на молбата да отговори на журналистически въпрос на френски. Кери обясни, че има нужда да усъвършенства познанията си по езика. Изказването изненадата запознатите с биографията на Кери, които са информирани, че той е посещавал швейцарско училище и добре владее езика, коментират от BBC.

Някои американски издания използваха познанията на Кери, за да го атакуват по време на кандидат-президентската надпревара през 2004, след изострянето на американо-френските отношения в Ирак.

Канадският външен министър Джон Беърд беше първият дипломат, който Джон Кери посрещна в Държавния департамент като държавен секретар на САЩ. На пресконференцията след срещата Кери призова Иран да отговори на загрижеността на световната общност относно ядрената й програма.  69-годишният бивш сенатор на Масачузетс заяви, че САЩ са решени да попречат  на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и ще продължи политиката си на натиск в срещу тази цел. По неговите думи международната общност ще откликне, ако Иран прояви готовност за преговори при планирана за следващия месец среща по случая в Казахстан.