Арести в 90 страни от Интерпол за разпространение на фалшиви лекарства

Иззети са опасни медикаменти на стойност над 14 милиона долара

09.04.2020 | 23:20 Редактор: Александра Иванова
Арести в 90 страни от Интерпол за разпространение на фалшиви лекарства

Световният отдел за борба с фармацевтичните престъпления на Интерпол е извършил 121 ареста в 90 страни само за седем дни. Иззети са опасни лекарства на стойност над 14 милиона долара. От Малайзия до Мозамбик полицейските служители са конфискували десетки хиляди фалшиви маски за лице и фалшиви лекарства.

"Незаконната търговия с такива фалшиви медицински изделия по време на криза в общественото здравеопазване показва пълно пренебрежение към живота на хората", заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Сток.

Световната здравна организация заяви, че приемането на такива лекарства може да има "сериозни странични ефекти", предаде "Би Би Си".

"Най-добрият сценарий е тези лекарства просто да не лекуват болестта, за която са били предназначени. Но съществува реална опасност да причинят вреда“, обясни Пернет Бурдлион Естев от екипа на СЗО, който се занимава с фалшифицирани медицински продукти.

Експертът по фалшиви лекарства в Оксфордския университет Професор Пол Нютон предупреди, че разпространението на фалшиви и опасни лекарства ще се увеличи само ако правителствата по света не представят единен координиран план.

"Рискуваме паралелна пандемия от нестандартни и фалшифицирани продукти, освен ако всички ние гарантираме, че има глобален координиран план за производство, справедливо разпределение и надзор на качеството на тестовете, лекарствата и ваксините. В противен случай ползата на съвременната медицина ... ще се загуби", допълни експертът.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК