За първи път от 30 г.: Хималаите в Индия се виждат от 200 км разстояние

Карантината в страната доведе до значително намаляване на вредните емисии в атмосферата

09.04.2020 | 15:14 Редактор: Ивет Арабова
За първи път от 30 г.: Хималаите в Индия се виждат от 200 км разстояние

Замърсяването на въздуха в по-голямата част на Индия е екстремно високо. В страната обаче е въведена карантина заради предотвратяването на бързото разпространение на коронавируса: предприятията са затворени, по-улиците почти няма движение на автомобили. В следствие на това фините прахови частици в атмосферата намаляват, а освен това и природните красоти вече "си поемат въздух".

За първи път от 30 години Хималаите в Индия се виждат от 200 км разстояние, информира британският ежедневник "Индипендънт".

Жителите на индийския град Джаландхар въодушевено публикуват снимки на планината в социалните мрежи. "Никога не съм виждал тази част на Хималаите от покрива на дома си, дори не съм си и представял, че това е възможно", написа в профила си в Twitter играчът по крикет Харбхаджан Турбанатор.

"Това е истинската природа и сега виждаме как ние ѝ влияем зле. Планината сега се вижда от около 200 км, а замърсяването на въздуха достигна най-ниското си ниво", туитна друга жителка на Джаландхар.

Северозападният индийски град е седалище на различни индустриални отрасли като текстилната индустрия, металната и консервната. По данни на Световната здравна организация заради замърсяването на въздуха в Индия през 2012 г. са починали 1,5 милиона души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК