500 млн. души по света са заплашени от бедност заради пандемията

За втори пореден ден САЩ бележат мрачен рекорд - 2000 починали за 24ч.

09.04.2020 | 12:51 Редактор: Юлия Христова

Близо 1.5 милиона вече са заразените с Ковид-19 в световен мащаб, а 80 хиляди са жертвите. За втори пореден ден Съединените щати бележат мрачен рекорд. Близо 2000 души са починали за 24 часа. А британската благотворителна организация "Оксфам" алармира – половин милиард души по света са заплашени от бедност заради кризата с коронавируса.

Испания достигна пика на пандемията. Това обяви премиерът Педро Санчес и обяви, че се очаква да започне деескалация. Броят на смъртните случаи достигна близо 15 000. 

САЩ навлязоха в най-тежката седмица в битката със заразата от Ковид-19. Само в щата Ню Йорк за едно денонощие са починали близо 800 души. Губернаторът заяви, че не си е представял, че отново ще преживее катастрофа от мащаба на атентатите от 11 септември. И призова за спазването на социална дистанция, както и за затварянето на офиси. Данните показват, че Ню Йорк е американският щат с най-много случаи на заразени в света, дори повече от Испания и Италия. 

Американските здравни служители предупредиха, че между 100 000 и 200 000 души в страната вероятно ще умрат от Ковид-19. Въпреки мрачните прогнози, властите таят надежда да не се оправдаят, ако наложените мерки останат в сила. 

А британската благотворителна организация Оксфам предупреди, че пандемията заплашва половин милиард души по света от бедност. Причината строгите мерки, които са предприети. От организацията алармират, че много хора живеят с по-малко от 2 долара дневно. И предупреждават, че пандемията може забави напредъка с цели три десетилетия на някои места в Африка и Близкия Изток. Най-застрашени са в Африка заради бедността и болестите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК