Барозу отрече да е искано ограничаване на британския пазар на труда за българи и румънци

Председателят на Европейската комисия подчерта, че правилата на Европейския съюз трябва да се спазват от всички.

04.02.2013 | 16:07
Барозу отрече да е искано ограничаване на британския пазар на труда за българи и румънци

Великобритания не е отправяла искане към Европейската комисия за ограничаване достъпа на българи и румънци.Това заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу след среща с румънския премиер Виктор Понта.
В рамките на срещата Барозу е отказал да коментира хипотезите за намерението на Лондон да не отмени изцяло и безусловно ограниченията за българи и румънци от 1 януари догодина. По повод мониторинговия доклад за Румъния Барозу изрази увереност, че новото румънско правителство и парламент могат да постигнат необходимите реформи.

Барозу отново призова румънските политици да се оттеглят при обвинения в корупция. Във връзка с изразените от Еврокомисията опасения за работата на медиите, той посочи, че медийната свобода е свещена - в Румъния и навсякъде другаде. На свой ред Понта коментира, че свободата на медиите е основна ценност, наравно с върховенството на закона и независимостта на правосъдието. Той освен това съобщи, че заедно с президента и председателите на двете камари на румънския парламент ще изпрати до европейските лидери писмо, в което ще изрази надежда през март да бъде взето положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния. В отговор Барозу е изразил подкрепата си за приемането на Букурещ в Шенген.