Лекари съветват: Щом маската ви стане влажна - сменете я!

Уверете, че ръцете ви са чисти преди да я свалите

08.04.2020 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова
Лекари съветват: Щом маската ви стане влажна - сменете я!

След като настояваха в продължение на седмици, че здравите хора не трябва да носят маски, здравните служители по света променят своите насоки в отговор на нарастващия брой доказателства, че хората, при които няма явни симптоми за болест, играят съществена роля в пандемията Ковид-19. 

Съвсем наскоро Турция започна безплатно да раздава на гражданите по 5 медицински маски за лице седмично, след като правителството обяви, че носенето на маски в обществени пространства е задължително, за да се ограничи разпространението на вируса.

Лекарите в Турция обаче предупреждават, че неправилното ползване на тези маски може да доведе до още инфекции, съобщава "Сабах". За да избегнете случайно заразяване, докато слагате маската, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да следвате някои стъпки.

Преди да сложите маската си, уверете се, че сте измили ръцете си със сапун и вода или дезинфектант на алкохолна основа за поне 20 секунди. След това със сухи ръце дръжте само еластичните ленти или връзки, като се уверете, че цветната част (обикновено зелена, жълта или синя) или изцяло бяла, но с посочена от производителя страна, която да е обърната навън, е поставена правилно. Поставете маската върху лицето си. Поставете по една връзка около всяко ухо или завържете връзките зад главата си. След като е на мястото си, притиснете горния извит ръб на маската с два пръста, за да я приспособите към формата на носа си, като внимавате да е плътна, а устата и носът ви да са покрити.

Щом маската ви стане влажна, независимо дали от пот, кихане или кашлица, сменете я. Не използвайте повторно и не се опитвайте да миете маски за еднократна употреба, пише БГНЕС.

Най-важното, при което хората грешат, е като докосват маската, докато я ползват - особено предната част, където се намира устата. Според лекарите това е просто да покана вирусът да ви зарази, като по-скоро несъзнателно докосвате замърсената повърхност с ръце и го въвеждате в дихателната си система. Ако все пак се уловите да правите това, свалете маската, измийте ръцете си и сложете нова.

Преди да свалите маската отново се уверете, че ръцете ви са чисти и я свалете откъм ушите, изобщо не докосвайте предната част. Изхвърлете я веднага, като я хвърлите в кошче със затворен капак и отново измийте ръцете си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК