Сблъсъци в Испания

Премиерът отрече да е участвал в корупционни схеми.

03.02.2013 | 10:21
Сблъсъци в Испания

Сблъсъци между полицията за борба с безредиците и демонстранти избухнаха късно снощи в Мадрид, след като премиерът Мариано Рахой отрече в телевизионно предаване да е получавал плащания "под масата", съобщи Асошиейтед прес. Демонстрации се състояха и в други градове на страната.

Рахой обеща да разкрие публично сумите във всичките си лични банкови сметки и отрече медийни информации, според които той и членове на неговата дясна Народна партия са получавали плащания с неясен произход.

Уверенията му обаче не успяха да разсеят общественото недоволство и в редица градове, сред които Мадрид, Барселона, Аликанте, Валядолид и Севиля, избухнаха демонстрации, призоваващи партията да даде обяснение за финансите си. Силното полицейско присъствие обаче не позволи на протестиращите да се доближат до централата на Народната партия.

Името на Рахой - председател на политическата формация от 2004 и министър-председател от 2011, се появи в четвъртък, цитирано от вестник "Паис", сред предполагаемите получатели на неясни възнаграждения, плащани от години на няколко ръководители на партията. Той заяви също, че няма да подаде оставка, въпреки предизвикания от твърденията в печата скандал.