Бенка потвърдила самоличността на атентатора в Анкара

Очаква се ДНК анализ, който да потвърди кой е извършителят.

02.02.2013 | 15:11
Бенка потвърдила самоличността на атентатора в Анкара

Самоличността на атентатора самоубиец, нападнал в петък американското посолство в Анкара, е била установена по бенка на главата му, разкри турският премиер Реджеп Ердоган в предаване на телевизия „Хабертюрк“.

Според турските власти атентаторът, използвал пластичен експлозив, е Еджевит Шанлъ, член на забранената лявоекстремистка организация „Революционна партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С“.

"Информацията, с която разполагаме, ще бъде потвърдена едва след извършването на ДНК анализ", допълни министър-председателят.

На въпрос на журналист дали събитията в Сирия са били повод за нападението, турският премиер отговори, че е трудно да се свържат двата случая. "Не вярвам нападението в Анкара да е свързано със събитията в Сирия", каза Ердоган, като повтори, че всички държави заедно трябва да се борят срещу тероризма.

Междувременно разследващите атентата информираха, че мъжът е носел 6 килограма тротил и ръчна граната.

Терористът камикадзе се взриви пред посолството на САЩ преди ден. При нападението загина и един от турските охранители на дипломатическата мисия. Ранени са още двама охранители и двама посетители на посолството.

Белият дом няма яснота за мотивите за нападението. Турските власти обаче го определиха като твърде обезпокоително. Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение.