Сирия мобилизира военни в района на Голанските възвишения

Запознати източници съобщават, че въоръжени сили на Турция, Ливан и Йордания също се приведени в бойна готовност.

31.01.2013 | 17:49
Сирия мобилизира военни в района на Голанските възвишения

Сирийските войски в района на Голанските възвишения са приведени в пълна бойна готовност, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на военни специалисти от Великобритания. По техни данни в повишена готовност са и въоръжените сили на Турция, Ливан и Йордания. В сряда Дамаск съобщи, че израелски изтребители са атакували научноизследователски център в Дамаск. По непотвърдена информация, обект на атаката всъщност е бил конвой с химическо и бактериологично оръжие. От Израел не коментират информацията.

Дамаск отрече твърденията, че обект на въздушното нападение са били камиони с оръжие, отправили се за Ливан и предназначени за Хизбула.

Мястото на атаката е била в близост до ливанската граница, което се потвърждава от източници от ливанските сили за сигурност, западни дипломати и сирийски бунтовници. Associated press цитира американски представител, според когото, камионите са превозвали противовъздушни установки руско производство.

Нападението става на фона на изразените от Израел опасения, че сирийски ракети и химическо оръжие могат да попаднат в ръцете на терористи, като ливанската групировка “Хизбула”, което ще увеличи способността й да отвръща на израелските въздушни атаки.

По данни на Израел, Сирия е получила руските установки след предполагаемата израелска въздушна атака през 2007, при която беше разрушен сирийски ядрен реактор. Според Вашингтон, дейността на реактора не била с мирни цели.

„Ако информацията (за извършена атака от страна на Израел) се потвърди, то тогава ще има случай на непровокирано нападение по цели на територията на суверенна държава, което явно нарушава устава на ООН и което е неприемливо, без значение с какви мотиви е извършено,“ гласи текст на руското външно министерство. Сирийската армия съобщи, че при нападението на научноизследователския център са били убити двама души, а петима са пострадали.

По-късно през деня стана ясно, че Сирия е подала официално оплакване в ООН.

Сирийското външно министерство се е позовало на споразумението между двете страни от 1974 година, което предвижда създаването на демилитаризирана зона в района на Голанските възвишения.