Еврокомисията с отрицателен доклад за Румъния

Министрите и депутатите трябва да бъдат отговорни и да дават пример за почтеност, твърдят от ЕК.

30.01.2013 | 14:56
Еврокомисията с отрицателен доклад за Румъния

Както се очакваше, публикуваният в сряда доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за Румъния, е отрицателен.

В документа се отчита, че през последните шест месеца страната е постигнала известен напредък по част от поставените въпроси, но все още съществуват тревоги по отношение на независимостта и стабилността на съдебната система, съобщи кореспондент на БТА от Брюксел.

Комисията препоръчва изборът на нов главен прокурор на Румъния и на главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да заслужи доверието на обществото, както и избраните да покажат независимост, почтеност и професионализъм, за да постигнат резултати в борбата с корупцията.

ЕК отбелязва, че министрите и депутатите трябва да бъдат отговорни и да дават пример за почтеност.

Остава още много да бъде направено, се казва в документа. Комисията допълва, че следващият доклад за Румъния ще бъде представен преди края на тази година.

Другият основен критичен момент в доклада е продиктуван от изменението в статута на депутатите и сенаторите, одобрено от парламента на Румъния на 22 януари, което предвижда свалянето на имунитета на парламентаристите да може да става само с "конкретни и основателни мотиви" на прокурорите.