Кувейт и ОАЕ обещаха по 300 милиона долара на Сирия

Европейската комисия с ангажимент за отпускане на помощ в размер на 100 милиона евро.

30.01.2013 | 12:48
Кувейт и ОАЕ обещаха по 300 милиона долара на Сирия

В Кувейт се провежда първата международна конференция на високо равнище за набиране на хуманитарна помощ за Сирия. Европейската комисия ще поеме ангажимент за отпускане на помощ в размер на 100 милиона евро. Кувейт и Обединените арабски емирства обещаха да отпуснат по 300 милиона долара спасителна помощ за сирийците.

Донорската конференция в Кувейт, която има за цел да събере 1.5 милиарда долара в помощ на близо пет милиона сирийци, потърпевши от кървавия конфликт в страната, който продължава вече двадесет и втори месец.

Домакин на еднодневния форум е емирът на Кувейт, а председател - генералният секретар на ООН Бан Ки-муун.
След заседание на Съвета за сигурност  на ООН специалният представител на организацията и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви, че предишният план за Сирия е неизпълним и Съветът за сигурност на ООН трябва да предприеме нови действия.

Миналата година в Женева Групата за действие, състояща се от министрите на външните работи на страните-постоянни членове на Съвета за сигурност, включително Русия, както и представители на съседни на Сирия държави, се договориха за принципите на решението на конфликта в близкоизточната страна, включително създаването на временно правителство.

По думите на Брахими планът трябва да бъде променен и да се включат нови елементи.

Репортаж за Сирия вижте от видео файла.