Ковид-19 може да заличи цели общности в Бразилия, племена се изолираха

Първият случай на човек от коренното население, заразен с Ковид-19, е бил в Амазонка

06.04.2020 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Ковид-19 може да заличи цели общности в Бразилия, племена се изолираха

Коронавирусът може да заличи цели общности в Бразилия, страхуват се здравните експерти. Възрастните хора са най-застрашени от смърт заради пандемията, убила 486, а заразените са над 11 000 в страната. Експертите твърдят, че това би причинило "хаос", защото именно старите хора носят мъдростта и социалната организация там.

За да се справят с епидемията, членовете на някои общности се разделят на по-малки групи, оборудвани с ловни припаси, чакат пика в изолация. Първият случай на човек от коренното население, заразен с Ковид-19, е бил в Амазонка, съобщава "Дейли Мейл".

"Има огромен риск вирусът да се разпространи из местните общности и да ги заличи", каза изследователката от университет в Сао Пауло. "Всички се разболяват, умират възрастни хора. Хаос е", допълни тя.

Голяма част от общностите нямат чешма или достъп до вода и сапун, за да си измият ръцете. Достъпът до медицинска помощ също е ограничен. На голяма част от хората е казано да спрат да се хранят от едни и същи съдове. Много групи, които вече са в доброволна изолация, се опасяват, че ще останат гладни, ако нямат достъп до пазарите в големите градове, където вирусът се разпространява с главоломни темпове.

Президентът на Федерацията на коренните населения на Рио Негро - Маривелтън Баре, заяви, че някои местни общности са в паника.

"Ще трябва да занесем храна в селата, за да не се излагат на опасност в този критичен момент", посочи той.

Тежко болен пациент от местна общност би трябвало да измине 1000 км с лодка, за да стигне до болница, а медицинска сестра каза, че персоналът няма достатъчно защитни маски и оборудване. Тя допълни, че нямат и достатъчно тестове за справяне с пандемията в селата.

Коронавирусът може да има същия пагубен резултат, като морбили, когато през 60-те на миналия век умират 9 на 100 от заразените в общността на племето яномами.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК