Ковид-19 направи невъзможното - намали значително вредните емисии

Чистото небе и вода ще бъдат временна гледка, ако не се предприемат кардинални мерки

09.04.2020 | 13:09 Редактор: Тодор Петров

Мъчителните последни месеци, съпроводени от изолация, дадоха и положителен резултат - силно замърсеният въздух на редица места по света се проясни. Особено забележима е промяната в Китай, където трафикът и производството бяха редуцирани заради Ковид-19. 

Данни от спътника Коперник разкриха драматично намаляване на емисиите на азотен диоксид във всички големи китайски градове. Подобна е гледката и над Северна Италия - епицентърът на вируса в страната и районът, където е съсредоточена индустрията на Ботуша. 

От Световната метеорологична организация потвърждават, че през последните пет седмици в Италия има тенденция за постепенно намаляване на около 10% от емисиите на азотен диоксид.

Въпреки положителните сведения, климатолозите са единодушни, че всяко намаляване на емисиите в резултат на икономическата криза, предизвикана от Ковид-19, не замества съгласуваните действия за климата. Експертите предупреждават - чистото небе и вода ще бъдат временна гледка, ако не се предприемат кардинални мерки. Прогнозите са след падането на карантината - колелото да се завърти отново и емисиите да придобият обичайния си вид.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК