Египет пред нова криза?

Главнокомандващият египетската армия предупреди за срив на държавата чрез Facebook.

29.01.2013 | 16:53
Египет пред нова криза?

Политическата криза в страната може да доведе до срив на държавата. Това предупреди генерал Абдел Фатах ал-Сиси чрез съобщение във Facebook, публикувано на страницата на военните.

Главнокомандващият египетската армия допълва, че подобен срив "може да застраши бъдещите поколения". Неговият коментар идва на фона на нестихващото напрежение в три града по протежение на Суецкия канал в които е въведено извънредно положение. Броят на загиналите в безредиците през последните четири-пет дни вече над 50 души.

Въпреки това, стотици демонстранти пренебрегнаха полицейския час в Порт Саид, Исмаилия и Суец и излязоха по улиците, като скандираха лозунги срещу президента Мохамед Мурси. Напрегната е обстановката и в Кайро.

Въпреки, че там няма въведен час, протестите продължават вече няколко дни. Десетки от протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на губернатора в Кайро, която е разположена до един от президентските дворци. Полицията е открила предупредителен огън във въздуха и използвала сълзотворен газ, за да разгони нападателите.След кратки сблъсъци с органите на реда голяма част от демонстрантите се отправили към площад „Тахрир“.

В същото време призивът на Мохамед Мурси за „национален диалог“ беше отхвърлен от политическите му опоненти. Последните протести в градовете Порт Саид, Исмаилия и Суец избухнаха, след като съд издаде 21 смъртни присъди на местни футболни фенове заради смъртоносните бунтове по време на мач преди една година.