Смъртни присъди за футболно хулиганство в Египет

Осъдените участваха в сблъсъците между футболни фенове, довели до смъртта на 74 души през февруари миналата година.

26.01.2013 | 10:54
Смъртни присъди за футболно хулиганство в Египет

(Обновена в 13.00)

Египетски съд осъди 21 футболни фена на смърт, заради провокация и участие в сблъсъците миналия февруари, довели до смъртта на 74 души, предаде BBC. Мелето преди година започва след края на двубоя между отборите на Ал Масри-Порт Саид и Ал Ахли-Кайро. След победа на домакините от Порт Саид-с три на един, в отговор на провокации феновете на местния отбор нахлуват на терена и атакуват противниковите играчи и привържениците им по трибуните с камъни, бомбички и бутилки. Голяма част от жертвите са стъпкани от тълпата, изпаднала в паника.

Жертва на сблъсъците станаха и полицаи. Ранените са над 1000.

По обвинение за провокирането на безредиците са задържани 47 души. Насилието на стадиона доведе до прекратяване на футболния сезон 2011-2012.

След издаването на присъдата граждани на Порт Саид излязоха на протест, заради това, че само местни жители са били обвинени за безредиците миналия февруари. По информация на Reuters при днешния протест са загинали най-малко осем души,сред които и двама полицаи.

Присъдата идва ден след отбелязването на втората годишнина от свалянето на режима на Хосни Мубарак. В петък вечерта хиляди противници на президента Мохамед Морси се събраха на площад "Тахрир" в Кайро, за да протестират срещу неговата политика и управляващата партия "Мюсюлмански братя".

При сблъсъци на демонстрациите са ранни над 450 души в общо дванадесет провинции, сочат данните на Министерството на здравеопазването. От Mинистерството на вътрешните работи съобщиха за 95 ранени полицаи. По информация на местни медии в крайбрежния град Суец са били убити девет души, един от които полицай. Властите изпратиха армията на помощ на полицията в града, която не успя да овладее напрежението.