Португалия замразява наемите за уязвими домакинства и малки фирми

Наемателите ще трябва да плащат дължимото на вноски до една година

04.04.2020 | 10:40 Редактор: Александра Иванова
Португалия замразява наемите за уязвими домакинства и малки фирми

Парламентът на Португалия одобри замразяване на наемите за уязвими домакинства и малки фирми с ограничени ликвидни средства по време на пандемията от коронавирус. Правозащитни групи предупредиха, че мярката може само да забави задаващата се жилищна криза.

Тя замразява наемите до един месец след края на извънредното положение. След това от наемателите се очаква да платят дължимото на месечни вноски до една година, предаде Ройтерс, цитирани от Investor.bg

Право да се възползват от замразяването на наемите ще имат домакинства, чиито приходи са намалели с от 20% нагоре спрямо предходния месец или същия период на миналата година, и тези, които заделят поне 35 на сто от приходите си за наем.

Извънредното положение там беше обявено на 18 март и вчера беше удължено с 15 дни. Не е ясно колко време ще продължи, но премиерът Антониу Коща заяви в сряда, че ограничителните мерки може да са в сила месеци наред, тъй като се очаква страната да се доближи до плато на новите случаи на коронавирус в края на май.

Снимка: Bloomberg

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК