Северна Корея официално призна, че ѝ предстоят ядрени опити

Всички изстрелвания на спътници и ракети ще са насочени към САЩ.

24.01.2013 | 09:41
Северна Корея официално призна, че ѝ предстоят ядрени опити

Северна Корея официално оповести, че ще провежда ядрени изпитания и ще продължи да изстрелва ракети, съобщават световните медии, позовавайки се на държавната корейска агенция ЦТАК.

Пхенян, в отговор на разширяването на санкциите от Съвета за сигурност на ООН във връзка с проведеното в началото на декември от КНДР изстрелване на балистична ракета, вече обяви, че възнамерява да увеличи своя военен потенциал и да развива ядрената си програма, отказвайки се от преговори за денюклеаризирането на Корейския полуостров, предаде РИА Новости.

„Ние не крием, че всички изстрелвания на спътници и ракети с голям обсег на действие, също както и мащабно ядрено изпитание, ще бъдат насочени срещу САЩ”, се посочва в изявлението. Щатите са наречени "враг" на Корейската народнодемократична република. Пхенян заплашва САЩ, които обвинява във враждебност, с "пълномащабна конфронтация".

Преди по-малко от два дни Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува резолюция, в която осъди извършеното от Северна Корея през декември ракетно изпитание и разшири санкциите срещу Пхенян. Резолюцията бе подкрепена дори от Китай, смятан за най-близкия съюзник на Северна Корея.