Пентагонът оправда генерал Джон Алън

Командващия силите на НАТО в Афганистан беше разследван заради "неподходяща кореспонденция".

23.01.2013 | 08:52
Пентагонът оправда генерал Джон Алън

Следователите на Пентагона свалиха обвиненията срещу командващия силите на НАТО в Афганистан, генерал Джон Алън, във връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петрейъс, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Алън беше разследван заради "неподходяща кореспонденция" с Джил Кели, която изпълнявала на доброволни начала функциите на връзка с обществеността в базата на ВВС "Макдил" във Флорида. Кели е „втората” жена в сексскандала и след направени признания стана ясно, че е семейна приятелка на Петрейъс. От нея тръгна и разследването, довело до оставката му като шеф на ЦРУ. Кели се оплакала, че получава заплашителни имейли от Пола Бродуел, с която, както се оказа, Петрейъс е имал извънбрачна връзка. Броудуел е автор на биографията на генерала, озаглавена "Всичко вътре" (All In).

Името на Алън изникна по време на разследването. Пентагонът нареди отделно разследване, като заяви, че съобщенията загатват за възможно нарушение на правилата за поведение на високопоставени военни служители. Генералът отхвърли тези обвинения.

Директорът на ЦРУ Дейвид Петрейъс подаде оставка през ноември заради извънбрачна афера. Забежката на 51-годишния генерал излезе наяве покрай разследване на ФБР за възможно изтичане на информация от разузнавателното управление.