Референдум за излизане от общността иска Камерън

Напрежението за британския премиер е огромно, коментират анализатори.

23.01.2013 | 10:14
Референдум за излизане от общността иска Камерън

(Обновена в 15:40)

Референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще поиска британският премиер Дейвид Камерън, ако спечели следващите избори през 2015, стана ясно от предварително разпространени извадки от реч. Според направено през октомври проучване над половината от британците биха подкрепили напускането на блока.

Ако консерваторите спечелят, хората ще имат възможност да направят избор - между това да приемат "предоговорените условия" за Великобритания, които ще се опита да постигне с Брюксел, или напълно да напусне европейския блок, подчертава премиерът.

На всички е ясно, че дори излезем от Съюза, не може да се откажем от Европа, от която ще зависим директно и в бъдеще. Напуснем ли, ще се озовем в същото положение, в което са Норвегия и Швейцария – зависими и задължени да плащат такси без да имат глас при взимането на решенията, отбеляза Камерън.

Напрежението за Камерън е огромно, коментират европейски анализатори. Причината е, че ако не успее да предаде правилно реформаторските си послания, ще отблъсне партньорите си и ще срине позициите на консервативната партия в управлението.

Други смятат, че речта може да наподобява тази на Маргарет Тачър през 1988 в Брюж, в която заявява несъгласието си с предложенията за федерална структура и засилена централизация в Европа.

Речта е "слаба" и дирижирана от интересите на неговата партия, а не на народа, коментира лейбъристът Ед Милибанд.

Опасенията на Германия са, че ако Лондон си избере само онези правила и нормативни процедури, които му харесват, други държави също биха тръгнали по този път и така съюзът вече няма да може да функционира.

Когато влезеш в отбор по футбол не може да решиш, че ти се играе ръгби, коментира външният министър на Франция Лоран Фабиюс и обеща неговата страна да "постеле червен килим" пред Великобритания, ако вземе решение за излизане от Европейския съюз. Позицията му, както и на Ангела Меркел, Гидо Вестервеле, Ник Клек, Найджъл Фарадж може да видите във видео файла.