Български лекар в Германия: Почти всички пациенти са туристи

78 000 души в страната са заразени с коронавирус

02.04.2020 | 13:47 Редактор: Наталия Тотева

Германия, която е с население от 82 милиона, е водеща в Европа по масово тестване за новата зараза. За сравнение Франция, която има 4 пъти по-висока смъртност от Германия, тепърва ще тества до 30 000 души на ден. А Испания прави до 20 000 теста на ден. 

Д-р Стоян Монев е специалист по вътрешни болести и спешна медицина в общинската болница в Източна Вестфалия. Болните в тежко състояние там, който лекува, са между 47 и 63-годишни.

"Особеността на Германия, е че прави много тестове, повече от останалите и затова имаме официално число. Китай имаше много малко потвърдени случаи. Нашето голямо число е такова, защото правим много изследвания", обясни д-р Монев.

В момента се правят 360 000 PCR теста седмично. Всеки, който се оплаква, може да бъде тестван. Правят се и бързи тестове.

"Един от големите немски производители излезе с информация, че ще струва 100 евро. Той може бързо да даде резултати. Проблемът с тези тестове е, че който е положителен, е положителен, но който е отрицателен, не е сигурно. Ние даваме на хората фалшива сигурност", каза Стоян Монев.

От 10 години д-р Владимир Иванов работи в клиниката към Университета в Бохум. Връща се обаче в България, и работи като лекар в Пазарджик. Кардиологът познава добре германската система.

"В Германия се прави PCR диагностика. Доказва се генетичният материал на вируса, което е най-надеждният метод", разясни д-р Владимир Иванов.

Над 28 000 са интензивните легла в 1160-те болници в Германия.

След няколко 26-часови дежурства, д-р Монев има 8 часа, за да се наспи и да отиде отново на 13-часова смяна. Той разказва и че заразата е влязла в Германия отвън.

"Почти всичките ни пациенти са туристи, върнали се от Алпите, Австрия, част от тях от Северна Италия, малка част от Франция. Допреди 10 дни нямахме нито един местен пациент", отбеляза д-р Монев. 

Германия удължи извънредните мерки до 19 април. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК