Германия и Франция празнуват "златна сватба"

Редица анализатори обаче отбелязват отслабване на тандема.

22.01.2013 | 09:18
Германия и Франция празнуват

50 години се навършват от договора за приятелство между Германия и Франция. По този повод в Берлин заседават министри и депутати от двете страни, начело с Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Юбилеят ще бъде отбелязан и с пищни вечери и концерт.

На 22 януари 1963 в Елисейския дворец Шарл де Гол и Конрад Аденауер подписват споразумение за сътрудничество, влязло в историята като "Елисейски договор". "Старият французин и още по-старият германец", както казва самият де Гол, слагат край на враждата и създават предпоставки за единството на Европа.

Договорът превръща бившите врагове в приятели и добри партньори. Под стъкления купол на Райхстага в Берлин са монтирани допълнителни столове за първото по рода си посещение на 577 депутати от френското Национално събрание.

Но под пищността и церемониите някои критици виждат закостенелите ритуали на отчуждената двойка, която се сблъсква с предизвикателствата на глобализирания свят и все по-често преследва собствените си интереси.

Френският вестник Le Monde нарече тържествата "Фестивал на лицемерието". Редица анализатори отбелязват отслабването на германско-френския тандем. От избухването на европейската финансова криза двамата лидери гледат в различни посоки. Критиците задават и въпроса дали френско-германското дуо е достатъчно силно, за да изведе Европа от кризата.Така се налагат коментарите, че Франция и Германия - основните архитекти на европейската интеграция, празнуват без особен ентусиазъм.