Пандемията се разраства: Броят на заразените надхвърли 900 000

Доставките на оборудване за защита на медицинските работници са проблем в много държави

02.04.2020 | 13:20 Редактор: Ралица Братанова

Броят на заразените с Ковид-19 надхвърли 900 000 в световен мащаб. За последното денонощие в Съединените щати са починали 884 души, сред тях и новородено бебе. Страната остава с най-висок брой на инфектирани в света - 216 000. 

Починалото в Съединените щати бебе е било на едва 6-седмици, като не е ясно дали е имало съпътстващи заболявания. То е прието в болница в щата Кънектикът, който е един от най-засегнатите от вируса райони. 

Световната здравна организация обяви, че скоро броят на заразените с новия щам ще достигне 1 милион души. Пропорционално с нарастването на инфектираните расте и безпокойството относно доставките на оборудване за защита на медицинските работници. 

Това е основен проблем за лекарите в района на испанската област Каталуния, както и за румънските медици. В северната ни съседка има потвърдени над 2400 случая на заразени с Ковид-19, като близо 300 от тях са медицински лица

Властите във Франция оборудваха високоскоростен влак, с който да транспортират пациенти, заразени с вируса. Целта е болни от Париж да бъдат прехвърлени в интензивни отделения в по-леко засегнати от вируса части на страната, като по този начин да се освобождават легла за новозаразени. 

Свободните легла за интензивно лечение намаляват и в Белгия. Властите съобщиха, че повече от половината са заети. Смъртността от вируса расте и във Великобритания. Сред починалите е 68-годишен пенсиониран лекар, който доброволно се е върнал на работа, за да помогне за овладяването на разпространението на заразата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК