Най-малко 48 заложници са убити в Алжир

Общият брой на загиналите при операцията на алжирските военни части е минимум 80 души.

21.01.2013 | 14:33
Най-малко 48 заложници са убити в Алжир

(Обновена в 17.00)

Най-малко 48 са жертвите на заложническата драма в Алжир. В неделя властите в африканската страна съобщиха че в газово-добивното находище на компанията British Petroleum, където в продължение на 4 дни терористи държаха в плен стотици работници, са открити телата на още 25 души. Така общият брой на загиналите в при операцията на алжирските военни части в събота достигна 80 души.

Местните власти очакват да намерят още тела на загинали хора.

Японски официални представители пристигнаха в Ин Аменас на фона на притесненията за съдбата на десетте японци, които са в неизвестност след нападението.

По-късно през деня японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че е потвърдена смъртта на седем японски граждани, които се водеха за безследно изчезнали.

„Бях информиран от заместник-външния министър Киучи, че в резултат на идентифицирането на телата в болница в Ин Аменас, за седем е потвърдено да са на японски служители на JGC”, каза Шиндзо Абе пред министрите си.

Към момента има информация още за шестима убити филипинци, трима британци, двама румънци, американец и французин. Не е ясна съдбата на други трима британци и петима норвежци.

На фона на критиките за хода на операцията по освобождаване на заложниците, френският министър на външните работи Лоран Фабиюс защити действията на алжирската армия.

„Много терористи нападнаха газовата инсталация. Всички те са убийци. Те са изнасилвали, грабили и убивали. Така че ситуацията е била много трудна,“ коментира Фабиюс.

Междувременно джихадистката група на Мохтар Белмохтар, която е отговорна за заложническата драма в газовия комплекс, се зарече, че ще атакува страните, които се включиха във военната интервенция в Мали. „Обещаваме нови операции на всички страни, участващи в кръстоносния поход срещу Азауад (северно Мали)", се казва в комюнике, качено на сайта на местна Информационна агенция, подписано от „Белмохтар и неговите бойци. "