„Газпром” предложи 1.9 милиарда евро за гръцка газова компания

Офертата е многократно по-висока от тази на останалите кандидати за приватизацията на DEPA.

20.01.2013 | 16:44
„Газпром” предложи 1.9 милиарда евро за гръцка газова компания

„Газпром” предложи 1.9 милиарда евро за държавната гръцка газова компания DEPA. Предложението е многократно по-високо от направените досега, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация на гръцки медии. Към момента пет компании са заявили желание за участие в приватизацията.

Вашингтон не скри притеснението си, че DEPA може да мине под руски контрол, отбелязва РИА Новости. Предложената сума е показателна за сериозните геополитически намерения на компанията, отбелязват гръцките медии.

За да спази европейските изисквания, според които производителите и доставчиците на енергийните суровини не трябва да имат монопол над националните мрежи  и тръбопроводи, "Газпром" се отказал на намерението да купи дъщерната компания на DEPA- DESFA, която е оператор газопреносната мрежа в страната.

От Вашингтон настояват гръцкото правителство да вземе предвид, че с продажбата на DEPA на „Газпром” може да превърне страната е енергиен заложник на компанията, която вече покрива около 80% от потребностите на гръцкия газов пазар. От друга страна, европейските кредитори на Гърция имат интерес да бъде сключена по-изгодна приватизационна сделка, допълва РИА Новости.