Български студенти в Дънди се оплакаха от дискриминация

350 000 българи и румънци може да пристигнат на Острова до 2018 според доклад.

17.01.2013 | 08:54
Български студенти в Дънди се оплакаха от дискриминация

Български студенти в Дънди се оплакаха от дискриминационно отношение. Проблем за Анна Димитрова, Стефан Томов и Живко Желязков, че заради законодателството във Великобритания, никой не ги наема на работа, докато следват. "Ако човек, пристигнал от Индия или Египет, дойде на Острова, има право да работи по 20 часа седмично през семестъра и неограничено през останалото време. За българите се изисква тъй наречената "жълта карта", процедурата обаче е изключително тромава. Издаването на нужния сертификат понякога може да отнеме и половин година.

50 000 българи и румънци пристигнат всяка година във Великобритания. Следващите пет години техният брой може да достигне 350 000, пише таблоидът The Sun като се позовава на направено скоро доклад на лобистката група Migration Watch. "Тази имиграция ще засили конкуренцията, пред която са изправени младите работещи британци", заяви председателят Андрю Грийн.

Напливът ще създаде проблеми, ще има недостиг на жилища, коментираха тази седмица вестниците Daily Mail и Financial Times след изказване на министъра на регионалното развитие Ерик Пикълс. Попитан дали министрите са се опитали да направят оценка, той отговори: "На мен ми бяха дадени данни от вътрешното министерство, но не съм убеден в тях и докато не бъда сигурен, няма да ги цитирам".

Правителството трябва да потърси начини да затрудни имигранти от Европейския съюз да пристигат във Великобритания и да искат социални помощи, смята премиерът Дейвид Камерън.