Тежка влакова катастрофа взе 19 жертви в Египет

Дерайлирали са два вагона от композиция, превозваща новобранци до армейски лагер.

15.01.2013 | 08:54
Тежка влакова катастрофа взе 19 жертви в Египет

19 души загинаха, а над 100 бяха ранени при влакова катастрофа в Египет, предадоха световните агенции. Два вагона от композиция, превозваща новобранци до армейски лагер, дерайлираха след полунощ в предградието Гиза Бадрашин, южно от Кайро. Властите очакват броят на жертвите да се увеличи.

Официална версия за причината за злополуката все още няма. Според един от пътниците двата последни вагона на композицията са се откачили в движение.

Египетските пътища и железници са известни с ниското ниво на безопасност – проблем, с който не можа да се справи поредно правителство. През ноември 49 малки деца, загинаха, след като влак се удари в училищен автобус, преминаващ жп линията.

На 6 януари президентът Мохамед Морси назначи нов министър на транспорта от своята партия "Мюсюлмански братя", опитвайки се да подобри сигурността на железниците. Постът бе вакантен след ноемврийската катастрофа. Най-тежката влакова катастрофа в Египет стана през 2002, когато влак се запали. Инцидентът отне живота на 363 души.

Според египетски медии през 2010 при железопътни катастрофи или пътни произшествия в страната са загинали повече от 7000 души.