Влизането на Скопие в НАТО ни поставяло от една и съща страна на барикадата

Коментар на историка от БАН доц. Спас Ташев

30.03.2020 | 21:55 Редактор: Ивет Арабова

Северна Македония стана член на НАТО в условията на световна пандемия. Как ще повлияе това на двустранните ни отношения?

"Погледнато от призмата на нашите отношения, България и Македония за първи път от доста време са от една и съща страна на барикадата. Фактът, че вече сме съюзници, донякъде облекчава нашите отношения", каза за "Денят ON AIR" историкът от БАН доц. Спас Ташев.

По думите му приемането на Северна Македония в НАТО не е могло да се  усети с радост от македонския народ и политиците им заради грижата за утрешния ден.

"Стартира вече и процесът със започване на преговори за членство в ЕС. Икономиката на Македония на практика не функционира. При бюджет от около 4 млрд. евро, преди дни се очакваше 2 млрд. евро да не постъпят в бюджета", обясни Ташев.

Според него подходът на България е бил на всяка цена македонското общество да приеме позициите ни.

"При липсата на информационни канали няма как да повлияем на обществото на Македония. Не трябва да възлагаме големи надежди на двустранната комисия. В БАН беше създадена работна група, която започна да изгражда българската позиция на македонски език. Това е един мощен инструмент", добави историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение ЕС не е бил подготвен за кризата от коронавируса и до днес няма единна позиция.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК