Минимална разлика преди балотажа на президентските избори в Чехия

На втори тур след две седмици ще се явят Милош Земан и Карел Шварценберг.

13.01.2013 | 15:01
Минимална разлика преди балотажа на президентските избори в Чехия

Разликата между класиралите се за балотажа на президентските избори в Чешката република двама кандидати е изненадващо ниска, показват окончателните резултати от състоялия се в петък и събота първи тур. Най-много гласове на него получиха бившият премиер Милош Земан и настоящият първи вицепремиер и външен министър Карел Шварценберг.

Земан е спечелил 24.22% от гласовете, а Шварценберг – 23.40%.

Надпреварата между Милош Земан, бивш социалдемократ и премиер от 1998 до 2002, и Карел Шварценберг, лидер на една от партиите в управляващата дясна коалиция за президентския пост на втория тур ще се състои на 25 и 26 януари.

Резултатите от първия тур предизвикаха изненада, след като Шварценберг успя да събере достатъчно гласове, за да се яви на балотаж. Силното му представяне разби прогнозите на много политически наблюдатели, които смятаха, че битката за президентския пост на втори тур ще се води между Земан и кандидата на десноцентристите Ян Фишер, оглавявал временно правителство от май 2009 до юни 2010. На първия тур обаче Фишер остана трети с 16.36 на сто от гласовете.

Най-любопитният сред деветимата кандидати за президент, 53-годишният композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия Владимир Франц, известен и с това, че 90% от тялото му е татуирано, остана на пето място с 6.84%. Очакванията бяха, че той ще бъде трети.