Френското правителство отпуска над 8 млрд. евро за бизнеса

Над 2 млн. служители ще работят отново, когато кризата отшуми  

30.03.2020 | 16:20 Редактор: Александра Иванова
Френското правителство отпуска над 8 млрд. евро за бизнеса

Френското правителство отпуска над 8 млрд. евро за бизнеса си. Чрез правителствена помощ, се предвижда 2.2 млн. служители да останат на работа. Мерките срещу разпространението на коронавируса доведоха до замразяването на няколко индустрии, заяви министърът на труда на Франция Муриел Пенико.

Броят на компаниите, които кандидатстват за субсидии от държавата, се повиши от 65 хил. до 220 хиляди за ден в петък вечерта, заяви Пенико пред RTL radio. Той посочи, че производственият сектор, този на хотелиерите и ресторантьорите, строителната индустрия и търговците, които не оперират с хранителни стоки, са сред най-засегнатите.

Френското правителство насочи 8.5 млрд. евро (9.5 млрд. долара), за да помогне на компаниите, временно освободили служители заради карантината. Така правителството ще опита да гарантира, че те работниците ще могат да се върнат на работа, когато кризата отшуми, информират от Bloomberg, цитирани от bloombergtv.bg.

"Така наречената система за частична безработица ограничи ръста на броя на регистрациите за търсещи работа до 20 хил. през третата седмица на март спрямо година по-рано", заяви Пенико. 

Той посочи, че назначаванията се свиват със 70%, като не отбеляза периода, спрямо който е направено сравнението.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страница ни във Facebook ТУК