Пикът в Италия явно не е достигнат, над 900 са жертвите за ден

Рейтингът на Тръмп рекорден - 48% одобрение 

28.03.2020 | 12:40 Редактор: Ивет Арабова

Близо 600 000 е броят на заразените с коронавирус по света. В Италия – най-засегнатата държава в Европа обстановката се влошава. Страната отчете рекорден брой смъртни случаи. Повече от 900 са жертвите само за ден. А в Турция обявиха пакет от мерки за борба със заразата.

Броят на заразените с коронавирус в Италия надхвърли 86 хиляди. Броят им задмина случаите в Китай, където са потвърдени близо 82 000. Рекордният брой смъртни случаи попари надеждите на мнозина, че пикът е достигнат. 

В интервю за италиански печатни издания френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция вече е близо до Италия. 

"Много се говори за помощ от Китай или Русия, но защо не кажем, че Франция и Германия са доставили 2 милиона маски в Италия? Не е достатъчно, но това е само начало и не трябва да се оставяме да се опияним от това, което казват нашите международни партньори и конкуренти", каза Макрон.

Турция предприе пакет от мерки за борба с коронавируса. Междуградските превози ще се осъществяват само с разрешение на съответното валийство. В частния сектор ще се прилага гъвкава система на трудова заетост, с минимум персонал, както е в обществения сектор. Забраняват се разходките през уикендите и всякакви спортни дейности в парковете. Отменят се всички полети зад граница. А в град Орду властите са направили тунел, в който хората влизат и се дезинфекцират безплатно. 

Полицията и армията във Финландия блокираха всички пътища, свързващи столицата Хелзинки с останалата част от страната до 19 април, за да не се разпространява заразата. САЩ се превърнаха в страната с най-много заразени в света – около 104 000 случая на Ковид-19. Президентът Доналд Тръмп разпореди на автомобилния гигант General Motors да направи респиратори за пациенти с коронавирус. Той обеща апарати за обдишване и на приятелите на САЩ. 

"Ние сме в състояние да правим неща, които другите държави не могат. Можем да ги направим, защото ще направим над 100 000 доста бързо. Можем да помогнем на Италия, Великобритания. Подписах закон за 2,2 трилиона долара за спешно облекчение за семействата, работниците, бизнеса и американците на нашата страна, независимо от тяхната раса, цвят, религия", обяви  американският президент.

Рейтингът на Доналд Тръмп се повиши рязко на фона на кризата с коронавируса, въпреки че много от американците смятат, че не е действал достатъчно бързо с мерките за ограничаване на заразата. Одобрението за Тръмп е рекордно и достигна 48 на сто сред пълнолетните американци, спрямо 46 % неодобрение.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК