Португалско градче плаща по 1000 евро за новородено бебе

Местната управа стимулира раждаемостта с данъчни облекчения и безплатни услуги за родителите.

08.01.2013 | 16:37
Португалско градче плаща по 1000 евро за новородено бебе

По 1000 евро парична премия получава всяка майка на новородено дете в португалското градче Мелгасу. Това е поредната стъпка от опитите на местната управа да стимулира раждаемостта и да се справи с обезлюдяването. Властите обещават също данъчни облекчения за семейството и безплатни услуги при отглеждането на бебето.

“В тази област трябва да продължим да правим, каквото можем“, коментира пред The Wall Street Journal Антонио Солейру, който е кмет на Мелгасу от три десетилетия. „Става въпрос за нашето бъдеще.“

През миналата година в севернопортугалския град са родени едва 33 бебета, наполовина по-малко от средното за миналото десетилетие. Броят на новородените и на емигрантите в малкия град не успява да компенсира този на починалите. Над една трета от деветхилядното население в Мелгасу е около 60-годишна възраст, отбелязва WSJ.

Ако тази тенденция продължи, сравнително успешната икономика на града ще западне. „Основната дейност в града е фокусирана върху производството на бяло вино и пушени меса. Бизнесът в тези две сфери е сравнително печеливш,“ коментира Солейру. „Но потенциалът за ръст не е особено голям, предвид числеността на населението в града и негативните демографски тенденции.“

Учени все по-често алармират за връзката между спада в раждаемостта и икономическата криза в еврозоната. Старият континент вече от десетилетия има отрицателен демографски прираст.

Томоас Соботка, изследовател от Виенския институт по демография, подчертава че от 22 страни от Европейския съюз 15 отчитат спад на раждаемостта от началото на финансовата криза през 2008. За сравнение в годините между 2005 и 2008 цели 19 от тези 22 държави отчитат ръст на раждаемостта.

Около 90 хиляди бебета са родени в цяла Португалия през изминалата година, което е най-ниското ниво от 60 години насам. Според Виенския институт до 2050 населението над 65-годишна възраст ще бъде една трета в Португалия, Испания и Гърция, при 18% в момента.