Япония се готви да стимулира икономиката си с 12 трилиона йени

Според премиера Абе пакетът от мерки ще бъде одобрен до края на тази седмица.

07.01.2013 | 17:51
Япония се готви да стимулира икономиката си с 12 трилиона йени

Японското правителство планира пакет от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 12 трилиона йени, съобщават японски медии. Мащабният план обаче ще доведе до ново увеличение на държавния дълг, който и в момента е на рекордни равнища.

Новият японски премиер Шинзо Абе вече започна да изпълнява предизборните си обещания. Според публикации в японските медии в извънредния бюджет за настоящата фискална година, която приключва на 31 март, ще бъдат заложени икономически стимули в размер на общо 12 трилиона йени, или около 140 милиарда долара. От тях между 5 и 6 трилиона йени ще бъдат предвидени за различни проекти с държавно финансиране.

Според премиера Абе пакетът от мерки ще бъде одобрен до края на тази седмица. Целта ще бъде увеличаване на икономическия растеж и край на дефлацията в страната.

В същото време обаче някои икономисти са притеснени от факта, че новите стимули ще бъдат съпроводени и с ново увеличение на държавния дълг.

За финансирането на допълнителните 12 трилиона йени в държавния бюджет ще бъде необходимо емитирането на поне 8-9 трилиона йени нови задължения.

Миналата седмица финансовият министър Таро Асо обяви, че правителството няма да се съобразява с тавана на дълга, поставен от предишните управляващи. Той е на ниво от 44 трилиона йени, като в момента държавният дълг на Япония е близо два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши до 0.84 на сто, което е най-високото ниво от август насам. Тази по 30-годишните ценни книжа пък достигна едногодишен връх от около 2%. През третото тримесечие на миналата година японската икономика, която е трета по големина в света, отчете спад от 3.5% на годишна база, навлизайки в нова рецесия. Икономистите очакват и през четвъртото тримесечие да бъде регистрирано понижение от около половин процент.