Япония увеличава бюджета си за отбрана

Решението е взето заради териториалния спор с Китай.

06.01.2013 | 09:41
Япония увеличава бюджета си за отбрана

Новото правителство на Япония е взело решение да увеличи бюджета на военното министерство от началото на следващата фискална година, съобщава ИТАР-ТАСС. Това е първото повишение от 11 години и е свързано с изострените отношения на страната с Китай и териториалния спор за островите Сенкаку.

Либерал-демократическата партия, която преди седмици се завърна на власт след 3-годишна пауза, планира да налее във военното ведомство нови 6 млрд. йени (повече от 680 млн. долара). Така общият бюджет на министерството ще достигне сумата 4.77 трилиона йени, което се равнява на 54.2 млрд. долара.

На теория превъоръжаването на японската армия след Втората световна война е забранено от Член 9 от  Конституцията, според който „японският народ завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията“.

Решението да се повишат средствата за отбрана се взема, след като през изминалите месеци китайски плавателни съдове на няколко пъти навлязоха в японски териториални води в близост до оспорвания от двете държави архипелаг. По-рано днес Токио за втори път изпрати изтребители срещу китайски самолет, засечен в близост до границите на японското въздушно пространство.