Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Вашингтон смята, че атентатът в Бургас носи почерка на ливанската организация.

05.01.2013 | 10:01
Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Резолюции за Хизбулла и атентата в Сарафово са сред последните документи, одобрени от двете камари на американския Конгрес, съобщи Радио „Фокус”, позовавайки се на кореспондента си във Вашингтон.

Според информацията двата документа имат аналогичен текст и призовават правителствата в Европа да включат проиранската ливанска организация в списъка на терористичните групировки и да й наложат санкции за подкрепата към режима на Башар Асад в Сирия.

Настоява се още американският президент да осигури „всяка необходима дипломатическа, разузнавателна и правоналагаща подкрепа на българското правителство за разследването на терористичната атака от 18 юли в Бургас”. Отбелязва се, че терористичният акт носи почерка на Хизбулла, според Джон Бренън - съветник по националната сигурност и контратероризма на президента Обама.

С резолюциите отново се потвърждава подкрепата на САЩ за България като член на НАТО и се настоява САЩ, НАТО и ЕС да работят заедно с българската страна, за да защитят територията и гражданите й от всяка терористична заплаха, гласи още информацията от американската столица.

В Камарата на представителите, където са били внесени от конгресмена републиканец Майк Кели, документите са одобрени на 1 януари. Резолюции от такъв тип нямат задължителен характер, обясняват експерти.

Въпреки че Израел и САЩ открито посочват Хизбулла като извършител на нападението срещу автобуса с израелски туристи у нас, на срещата с Барак Обама в Белия дом в началото на декември премиерът Бойко Борисов отказа да назове "виновник" с мотива, че трябва да приключи разследването по случая и да няма никакво съмнение кой стои зад терористичния акт.