Португалският бюджет 2013 влиза в Конституционния съд

Решението на президента на Португалия и е вторият такъв случай в историята на страната.

02.01.2013 | 16:30
Португалският бюджет 2013 влиза в Конституционния съд

Президентът на Португалия изпраща одобрения от парламента бюджет за 2013 в Конституционния съд. В историята на страната това е едва вторият такъв случай. Действията на Анибал Силва са продиктувани от мнението му, че документът е социално несправедлив. Той призна, че страната му е попаднала в порочен кръг от икономии и рецесия.

Въпреки собствените си съмнения и исканията от страна на опозицията, президентът подписа бюджета за 2013 през уикенда и тестът официално влезе в сила във вторник. Той оправда решението си, заявявайки, че ако не го направи, най-важният инструмент на икономическата политика ще се срине. 73-годишният президент, който е от управляващата либерална Социал-демократическата партия на премиера Педро Пасош Коелю, също така настоя, че на спираловидната рецесия в страната да се сложи край.Той предупреди, че усилията трябва да се концентрират върху насърчаване на растежа.

Португалия получи пакет от спасителна помощ на стойност 78 милиарда евро от тройката международни кредитори през 2011. В замяна на това страната трябва да приведе бюджетния си дефицит от 5% през 2012 до 4.5% през 2013 и определените от ЕС 3% от брутния вътрешен продукт до 2014.

Португалската икономика се сви с около 3 на сто през 2012 заради мерките за строги икономии. Равнището на безработица в най-бедната страна в Западна Европа стигна рекордните 16%.