Европейският съюз готов да облекчи издаването на визи за Русия

Търговията между Русия и Европейския съюз е около 400 милиарда долара, припомни руският президент Владимир Путин.

21.12.2012 | 17:15
Европейският съюз готов да облекчи издаването на визи за Русия

Европейският съюз е готов да подпише споразумение за облекчаване на визовия режим с Русия, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на провеждащия се в Брюксел съвет Европейски съюз-Русия. Липсата на безвизов режим между Москва и Брюксел ограничава развитието на икономическите отношения, коментира от своя страна руският президент Владимир Путин и изрази надежда, че по този въпрос може да бъде постигнат напредък без да се политизира.

„Търговията между Русия и Европейския съюз е на стойност почти 400 милиарда долара,“ напомни Путин и добави, че липсата на свободно общуване между гражданите им е фактор, който ограничава развитието на икономическите отношения.

В същото време руският президент определи Третия енергиен пакет на ЕС като „нецивилизовано решение”. Пакетът беше утвърден от Европейския съюз преди три години и е насочен към либерализация на енергийния пазар. В същността си той разделя бизнеса по продажбата и транспортирането на газа, на което Русия се противопоставя.