Убийствата не пречат на бизнеса с оръжия в САЩ, твърди анализатор

Холивуд промени премиерни прожекции заради касапницата в Кънектикът.

18.12.2012 | 10:30
Убийствата не пречат на бизнеса с оръжия в САЩ, твърди анализатор

Зачестилите инциденти с масови убийства няма да навредят на бизнеса с оръжия. Последният случай, който шокира света миналата седмица е разстрел на десетки деца в Кънектикът. 20-годишен младеж застреля в училище 26 души.

Пазарът на оръжия и амуниции е за около 2.3 млрд. долара, разпределен по една трета на пистолети, пушки и на боеприпаси. Вносът всяка година надвишава 3 милиона долара, коментира проф. Тимъти Литън от Albany Law School, който следи процесите в оръжейната индустрия. (коментари виж във видео файла)

Масовото убийство принуди Холивуд да излъчи предупредителни съобщения преди показването на продукции с насилие, да направи промени в телевизионни програми и да отмени премиерни прожекции. Каналът Showtime  излъчи специално предупреждение преди трилър сериала "Родина" и филмовата поредица "Декстър". Друга кабелна телевизия - HBO, отложи излъчването на трилъра "Контрабанда", заменен с романтична комедия.

В Ню Йорк беше отменена прожекцията на новия филм на Том Круз "Джак Ричър", а в Лос Анджелис премиерата "Джанго без окови" на Куентин Тарантино. Повечето екшън звезди засега запазват мълчание по спорния въпрос за контрола върху оръжията.