Европа е виновна за кризата в Италия, твърди Берлускони

Президентът на страната пък порица правителствата досега, които "не се научили на компромиси".

18.12.2012 | 08:45
Европа е виновна за кризата в Италия, твърди Берлускони

Бившият премиер Силвио Берлускони обяви Европейския съюз за тежкото финансово положение на Италия, предаде Reuters. В свое изказване той подчерта, че доминираната от Германия Европа е наложила антикризисните икономии на Италия и именно те са довели до обедняването на населението и задълбочаващата се криза.

Думите на политика идват в момент, когато той се подготвя за шестата си предизборна кампания след две десетилетия на власт, припомнят световните агенции.

„Сериозното положение, в което се намираме, зависи от правилата за строги икономии, наложени от Европа, където Германия има господстваща роля, показвайки не солидарност, а егоизъм”, смята Берлускони.

От своя страна италианският президент Джорджо Наполитано коментира пред медиите, че която и партия да спечели следващите избори, ще трябва да осъществи значителни реформи след пропилените възможности през бурния законодателен период, който наближава към края си.

Президентът изрази съжаление, че партиите не са се научили да правят компромиси в интерес на страната даже 13 месеца след началото на управлението на технократското правителство на Монти. Той заяви, че очаква всяка от тях да очертае “вдъхваща доверие” програма преди изборите.

Монти отново потвърди, че ще подаде оставка, след като бъде приет бюджетът за 2013, което се очаква до края на тази седмица, и правителството му ще продължи да управлява до провеждането на парламентарни избори през февруари.