Неправителствени организации оспорват референдума в Египет

Според критиците гласуването е било проведено, както по времето на бившия диктатор Хосни Мубарак.

16.12.2012 | 18:15
Неправителствени организации оспорват референдума в Египет

Шест неправителствени организации, наблюдавали първия етап от референдума за нова конституция в Египет, искат повторно провеждане на вота заради извършени множество нарушения. Представители на организациите заявиха пред медиите, че референдумът е бил организиран, както по времето на бившия диктатор Хосни Мубарак.

Оспорващите вота съобщават, че са получили над 4 хиляди жалби за нарушения на гласуването и сами са се обърнали към полицията над хиляда и петстотин пъти. Според тях на места съдиите, които трябвало да следят вота, са били недостатъчно. На други места християни и жени не са имали възможност да упражнят правото си на глас и т.н.

Неправителствените организации призовават върховната избирателна комисия да вземе мерки, за да предотврати евентуални нарушения по време на втория тур на референдума, който ще се проведе следващата събота. Тогава ще станат ясни и окончателните резултати от общественото допитване.

Предварителните резултати от първи тур сочат слаба подкрепа на предложената от президента Мохамед Морси и оспорвана от либералите в страната конституция.

"56.5 процента са гласували "за" конституцията," заяви пред Reuters високопоставен представител на Партията за свобода и справедливост. Той уточни, че резултатите се базират на преброяване на бюлетините в над 99 процента от избирателните секции на първия тур.