Либерално-демократическата партия печели изборите в Япония

Водената от бившия премиер Шиндзо Абе си осигури голямо мнозинство в следващия парламент, според предварителните данни.

16.12.2012 | 15:51
Либерално-демократическата партия печели изборите в Япония

Опозиционната Либерално-демократическа партия на бившия премиер Шиндзо Абе ( 2006-2007 ) печели парламентарните избори в Япония, съобщи BBC, цитирайки данните от езитпол. Предварителните резултати сочат, че партията, която управлява почти 50 години без прекъсване до 2009, ще получи широко мнозинство в следващия парламент.

Предизборната кампания на Либерално-демократическа партия се фокусира върху обещанията за прекратяване на 20-годишната икономическа стагнация в Япония и провеждане на по-твърда политика спрямо Китай.

Според социолозите Либерално-демократическата партия ще спечели между 275 и 310 места в 480-местния парламент. Коалиционният й партньор „Ню Комейто” изглежда ще спечели около 30 места, с което управляващите ще си осигурят необходимото им мнозинство, за да се справят с икономическата стагнация в страната.

Големият губещ на изборите е Демократическата партия , която ще има между 55 и 77 места в следващия парламент.

Водената от настоящия премиер Йошихико Нода партия загуби подкрепата на избирателите заради двойното увеличение на данъци. Според Нода увеличението на данъците е било необходимо за намаляване на държавния дълг на страната. Йошихико Нода призна загубата и заяви, че се оттегля от лидерския пост на Демократическата партия. Той се извини, че не е успял да оправдае очакванията на избирателите.