Ученик готвел атентат в американско училище

Демократите искат строги ограничения на продажбата на оръжия.

16.12.2012 | 08:29
Ученик готвел атентат в американско училище

(Обновена в 9:47)

18-годишен ученик от американския град Бартсвил, щата Оклахома е заподозрян, че подготвял атентат в училище. Полицията е арестувала 18-годишния Сами Ийгълбеър Чавес около 4.30 часа сутринта в петък след постъпила в предходния ден информация за предполагаемия план, пише Daily Mail.

Младежът се е опитал да убеди свой приятел да му помогне да привлече в аудиторията на гимназията възможно най-много ученици, след което вратите да се затворят и намиращите се в залата младежи да бъдат избити. Не става ясно откъде обаче ученикът се е сдобил с взривните устройства и с оръжието, необходимо за осъществяването на неговите планове. Полицаите уверяват, че няма никаква опасност за учениците.

Готвеният атентат е идентичен на този в Нютаун, където загинага десетки, казват полицаите. В петък 20-годишният Адам Ланза разстреля по неизвестни все още причини деца на възраст между 5 и 10 години. На траурна церемония в града пристига президентът Барак Обама.

След трагедията в Нютаун представители на Демократическа партия се обявиха за строги ограничения на продажбата на огнестрелно оръжие, предаде Reuters. "Панацея за решението на проблема с насилието не съществува. Въпреки това сме длъжни да започнем сериозна дискусия. И тук политиката не трябва да има нищо общо. От дванайсетте най-кървави престъпления, извършени в нашата история, половината са се случили през последните 5 години. И никой в Америка няма да може да гарантира, че няма да се повторят отново,” казва лидерът на демократите в Палатата на представителите в Конгреса Джон Ларсън.