И Fitch обмисля понижаване на рейтинга на Франция

Рейтинговата агенция е последната от трите водещи, които не е отнела тройното А на Франция.

14.12.2012 | 18:19
И Fitch обмисля понижаване на рейтинга на Франция

Рейтинговата агенция Fitch предупреди френския президент Франсоа Оланд или да предприеме решителни стъпки към възстановяване на икономиката на страната, или ще отнеме тройното А от рейтинга на страната.

Сега Fitch потвърди оценката от три пъти А и негативна перспектива. Moody’s и Standard & Poor's вече понижиха рейтинга на Франция до AA+, предаде The Wall Street Journal.

“Негативната перспектива се очаква да бъде преразгледана отново през 2013 и показва малко над 50% шанс за понижение на оценката на Франция,“ коментират експертите от Fitch.

Влияние върху решението на агенцията ще окаже скоростта, с която френският президент прилага икономическите реформи, за да направи бизнес средата по конкурентоспособна. Рейтинговата агенция ще вземе под внимание и влиянието на кризата от еврозоната върху икономическия ръст на Франция и как се справя страната в понижаването на дълга и дефицита си. 

Експертите на Fitch отчитат напрежението върху Оланд да осъществи противоречиви реформи на пазара на труда. С идването му на власт през май той обеща да възстанови икономиката и да намали дефицита на държавата. В момента икономическият ръст на страната е по-нисък от очакваното, безработицата се е повишила над 10%, а правителството е принудено да извърши рязко повишение на данъците, припомня WSJ.