Северна Корея изстреля балистичната си ракета с далечен обхват

Президентът на Южна Корея свика спешно съвещание по безопасност.

12.12.2012 | 08:38
Северна Корея изстреля балистичната си ракета с далечен обхват

Северна Корея е изстреляла балистичната си ракета с далечен обхват, която е прелетяла над японската островна префектура Окинава, съобщава BBC.

Страната обяви изстрелването на ракета с далечен обхват, с цел извеждане на сателит в орбита, за успешно, уточняват севернокорейски медии. Президентът на Южна Корея свика спешно съвещание по безопасност.

Японският представител пред ООН е поискал среща на Съвета за сигурност. И в Япония се провежда заседание на съвета на безопасност на страната. „Изключително жалко е , че Северна Корея отхвърли нашите призиви да прояви сдържаност. Нашата страна не може да толерира това", заяви по-рано говорителят на японското правителство.

"Изстрелването на ракета от Северна Корея е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и поетите от севернокорейските власти международни задължения", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Томи Витор, цитиран от Reuters.

Използването на балистични технологии е провокационна стъпка, която нарушава режима на неразпространение и резолюциите на ООН, и представлява заплаха за регионалната сигурност. Това е още един пример за безотговорното поведение на Северна Корея”, се подчертава в изявлението на Витор.