Берлускони обвини Монти за рецесията в Италия

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обвини правителството на Марио Монти, че провежда икономически политики под диктата на Германия.

11.12.2012 | 16:37
Берлускони обвини Монти за рецесията в Италия

Италианците са изправени пред несигурно политическо бъдеще, което на свой ред изнервя пазарите. Причината за това е Силвио Берлускони.

Първо експремиерът оттегли подкрепата си към настоящия кабинет и заяви, че ще се върне в голямата политика като партиен лидер на следващите избори. Днес Силвио Берлсукони продължи с обвинението, че неговия наследник Марио Монти следва икономическа политика под диктата на Германия, което тласка Италия към рецесия.
В телефонно интервю за притежавания от него „Канале чинкуе“, Берлускони заяви, че Германия се възползва от финансовата криза, за да намали собствените си разходи по заеми за сметка на други държави. Берлускони обвини правителството на Марио Монти, че провежда икономическа политика под диктата на Германия и води страната към рецесия.

Негативната реакция на пазарите и обществото не закъсняха.

В същото време италианският премиер Марио Монти, който вече заяви, че се оттегля от ръководния пост, защити мерките за икономии, приложени от правителството. Пред телевизия RAI Монти предупреди италианските избиратели да не бъдат прекалено доверчиви за "магическите решения", обещавани от кандидатите в предстоящите избори. През последните дни в медиите се появиха информации, че Монти може да стане следващият президент на Италия или да се обедини с центристки групи, за да вземе участие в изборите през 2013.